orient.mysteria.cz

.: menu :.

home

vodní dýmky
tabáky
čaje
čajovny
orientální kuchyně
fotky
bazar
víte že ...
odkazy
kontakty
návštěvní kniha
 



 


Čínské zelené čaje

.: After The Snow Sprouting ( Rašení po tání sněhu ) :.
Čaj je tvořen dlouhými stříbrnými pupeny s vůní svěží mladé zeleně. Sklízejí se první jarní výhonky po zimním sněhu. Nápoj je jemný a lahodný.

.: Baozhong ( Pouchong ) :.
Čajové lístky Pouchongu se používají nejčastěji jako základ jasmínového čaje. Jsou velké, aromatické a po mírné oxidaci přijímají jasmínovou vůni.
[ Pao–čung ]

.: Ching Cha ( Qing Cha ) :.
Čínský pevninský zelený čaj, jehož existují tři základní druhy : Mei s lístky podélně svinutými a mírně stočenými do obloučků, perlový ( Pearl ) s lístky svinutými či srolovanými do kuliček a Ming Cha neboli "Slavný čaj".
[ Čching-čcha ]

.: Chunmee ( Vzácné obočí ) :.
Jméno bylo použito pro tvar lístků, které připomínají tvar obočí nějaké půvabné panenky. Pěstuje se ve vyšší nadmořské výšce v provincii Jün-nan a poskytuje nápoj jantarové barvy a švestkové příchuti. Tento jemně dráždivý čaj se běžně zalévá vícekrát. Některé čaje Chunmee se pěstují v provincii Če-ťiang. Louhují se jen krátce, protože se v nich velice snadno uvolňují všechny, tedy i nežádoucí, chuťové složky.
[ Čchun-mej ]

.: Curled Siver Dragon ( Stočený stříbrný drak ) :.
Tlusté svinuté, ochmířené zelenobílé lístky " Stříbrného draka " vydávají po spaření úžasnou, lehce nasládlou vůni.

.: Dong Yang Dong Hai :.
Čeťianský zelený čaj s květinovou vůní a hebkou sytou sladkou chutí, která dlouho přetrvává v ústech. Vyrábí se z prvotřídních žlutozelených, polorozvitých listů a pupenů a poskytuje měkce chutnající, středně silný nápoj.
[ Tung-jang tung-chaj ]

.: Eshan Pekoe :.
Je tvořen dlouhými podélně svinutými lístky. Někteří milovníci čajů si z něj připravují běžný nápoj, jiní ho pro jeho velmi silnou chuť používají jen při zvláštních příležitostech. Pěstuje se na pohoří Eshan. ( Pekoe vzniklo z názvu Paj-chao, což znamená " Bílé chmíří " )

.: Lung Ching, Long Jing ( Dragonwell – Dračí studna ) :.
Tento oblíbený zelený čaj pevninské číny pochází z Chang-čou v provincii Če-ťiang. Lístky Dračí studny jsou ploché, dlouhé a svěže zelené a připravíme z nich několik nálevů jemné, květinové vůně a svěží a sladké chuti. Nálev je žlutozelený.
Existuje až osm jarních jakostních druhů. Jako nejvyšší je obvykle označen Qing Ming ( Čching-ming " Čistota a jas ").
Všechny stupně jakosti Dračí studny se od sebe liší v charakteristické chuti. Nejvyšší třída je složena pouze listových pupenů, druhá z jemných listů, ale nikoliv pupenů. Nejhorší jakost obsahuje pouze starší listy.
Čajoví mistři hodnotí dračí studnu podle těchto kritérii :
Se ( barva – jadeitová zeleň suchých listů )
Siang ( vůně )
Wej ( chuť )
Sing ( tvar – ploché a hladké lístky )
Za nejlepší třídu se považuje čaj " Dračí studně ze Lvího vrchu " z hor Tchien-mu.
[ Lung – ťing ]

.: Emerald Tips ( Smaragdové vrcholky ) :.
Je to typ čaje Dračí studny. Je to příjemně vonný čaj harmonicky smíšených chutí.

.: Green Pearls ( Silk Balls – Zelené perly, Hedvábné kuličky ) :.
Svinuté "perly" tohoto čaje se po zalití rozvinou do růžiček složených ze tří nebo čtyř lístků a bledě zeleného listového pupenu. Perly či kuličky poskytují příjemně aromatický nápoj zlatavé barvy. Lístky lze zalévat třikrát až sedmkrát. Nápoj velice potěší hosty, kteří kouzlo zeleného čaje teprve objevují. "Tanec lístků" je nádherný a výsledný nápoj většinou chutný. Některé menší perly se provoňují jasmínem, větší perly, obvykle velké 6mm, příjemně voní i bez provonění.

.: Gunpowder ( Střelný prach ) :.
Lístky se tvarují do kuliček podobným zrnkům střelného prachu. Byl to jeden z prvních čajů, který se dovážel do Evropy z Číny. Svinování lístků do kuliček mělo původně uchovávat jejich čerstvost při dlouhém převozu. Svinování se provádí dodnes. Srolují se mladé lístky s listovými pupeny. Po zalití vodou se rozvinou a někdy je okouzlující pozorovat to zběsilé "řádění" těchto lístků. Nálev je tmavě zbarvený.
Čerstvost lístků se ověří stlačením kuličky v prstech. Je-li čerstvá, měla by tlak vydržet, jinak se rozdrobí.
Střelný prach se často používá v čajové směsi s divoce rostoucí mátou klasnatou. Čistá, ostrá chuť tohoto čaje se tak zmírní sladkostí máty.
Střelný prach většinou pochází z provincie Če-ťiang.

.: Gunpowder ( Xiao Qiu ) :.
Tento typ Střelného prachu dává po spaření tmavě zelený nápoj s ostrou, ale příjemnou vůní a dlouho přetrvávající chutí v ústech. Dobře snáší dochucování, například mátou nebo citronem.
[ Siao – čchiou ]

.: Gunpowder Pinhead Temple of Heaven :.
Pobobá se druhu Gunpowder Temple of Heaven, ale lístky jsou obvykle menší. Jedná se o vyšší třídu Gunpowderu.

.: Gunpowder Temple of Heaven :.
Prvotřídní Střelný prach, takzvaný "Chrám nebes". Nápoj bývá aromatický se sladkou jemnou chutí.

.: Guyujian ( Jarní vhrcholky ) :.
Vynikající čaj jemné chuti. Nálev je světle zelené barvy.
[ Ku-ju-ťien ]

.: Guzhang Maohan ( Mao Jin, Maojian ) :.
Jarní sladký čaj, sklízený během krátkého desetidenního období. Pochází z provincie An-chuej ve Žlutých horách. Čaj má tmavší barvu než ostatní zelené čaje a měkkou kouřovou vůni.
[ Ku-čang mao-ťien ]

.: Jasmínový čaj :.
Čaj se po dobu několika dní nechává provonět květy jasmínu. Nejkvalitnější jsou z provincie Fu-ťien.

.: Jasmine Chung Feng ( Spring Peak Jasmine ) :.
Tento jednosklizňový čaj má velké lístky s velkým množstvím stříbrných vrcholků. Vůně čaje je úžasná a čaj se louhuje minimálně třikrát.

.: Jasmine Hummingbird's Nest :.
Patří mezi tzv. rozkvétající čaje. Jedná se o vynikající jasmínový čaj slisovaný a svinutý do tvaru "hnízdečka". Obvykle je chráněn před vyčichnutím obalem z jemného papíru. Po rozbalení se hnízdo vloží do sklenice s vodou, nebo vinné sklenky a jemně se přelije vodou o teplotě asi 65 stupňů Celsia. Jednotlivé lístky se rozvinou a nasytí nápoj překrásnou jasmínovou vůní.

.: Jasmine Monkey King :.
Klasický zelený čaj, úzasně spojující kvalitu zeleného čaje a vůni jasmínu.

.: Jasmine Pearl :.
Čaj jasmínová perla je provoněn poupaty jasmínových květů. Nápoj je velice silný a intenzivně voní. Listy s poupaty jsou srolovány do kuliček či perliček, které se po zalití vodou půvabně rozvinou. Může být louhován až šestkrát.

.: Jasmine Yin Hao Silver Tip :.
Také se nazývá Fragrant Petal ( Vonný plátek ). Vůně tohoto čaje je i po několika zalitích stále stejně silná. Závěrečná příchuť čaje dlouho přetrvává v ústech a je výtečná. Jasmínový Yin Hao Silver Tip se vyrábí z velice vonných čajů typu pouchong a nechává se částečně oxidovat, proto je také mnohem aromatičtější než ostatní zelené čaje tohoto typu. Tento jemný pouchong dává po spaření nápoj světle zelené barvy, lehký a výtečný.

.: Lu'an Melon Seeds ( Luan Gua Pian – Liouanská melounová semínka ) :.
Lístky tohoto čaje, které se okamžitě po rozvinutí sklízejí a suší, vydávají sladkou a čistou vůni, silně připomínající letní sladkost melounu.
[ Liou-an kua-pchien ]

.: Lu Shan Yun Wu ( Clouds and mist – Mraky a mlha ) :.
Jeden z deseti nejznámějších čajů. Pocházejících z hor Lu v provincii Ťiang-si. Poskytuje neutrální, čirý nápoj osvěžující chuti.
[ Lu-šan jun-wu ]

.: Minmei ( Fujian eyebrow – Fuťienské obočí ) :.
Čaj s mírně stočenými lístky podobného vzhledu jako Pi Lo Chun. Narozdíl od něj se však pěstuje v provincii Fu-Ťien. Také jeho chuť je silnější.
[ Min–mej ]

.: Mount Emei Hairpoint ( Chlupatý čaj z hory E-mej ) :.
Prvotřídní jemný čaj vyrobení z chlupatých čajovách lístků pěstovaných nedaleko hory Emei v provincii S'-chuan.

.: Osmanthus :.
Osmanthus je název známé čínské rostliny ( vonokvětky ), používané k provoňování čajů typu pouchong . Čaj je velice jemný a neuvěřitelně chutný.

.: Pai Yun ( Bai Yun, White Couds Imperal – Císařský bílý mrak ) :.
Jemně stočené, bělavé dlouhé lístky poskytující po spaření velmi světle zelená nápoj s příznačnou kaštanovou příchutí.
[ Paj-jun ]

.: Pan Long Yin Hao :.
Pestrobarevné lístky tohoto čaje po spaření dávají vyvážený nápoj, harmonicky směšující různé chuťové prvky a vůně. Pochází z provincie Če-ťing. Je to velmi zajímaví a kvalitní čaj.
[ Pan-lung jin-chao ]

.: Pi Lo Chun ( Jaro zeleného šneka , Zelený šnek ) :.
Jeden z nejznámějších čajů typu Ming Cha. Má až ohromující vůni. Lístky jsou malé, spirálovitě stočené. Sklízí se brzy na jaře. Nálev má jasně jemnou chuť, je mírně nasládlý, sametově žlutý a příchuť přetrvávající v ústech je příjemná.
[ Pi-luo-chun ]

.: Snow Dragon ( Sněžný drak ) :.
Čajové lístky jsou ploché a celý postup zpracování se provádí ručně. Praží se a má ořechově nasládlou chuť.

.: Sparrow's Tongue ( Vrabčí jazýček ) :.
Tato napodobenina Dračí studny pochází z provincie S'-čchuan a dává světle žlutavý nápoj sladké chuti a úžasné vůně.

.: Taiping Hougui ( Tchajpchingský opičí náhrdelník ) :.
Velice dlouhé lístky tohoto čaje pocházejí z keřů pěstovaných v provincii An-chuej. Lze je zalévat vícekrát, nálevy jsou nepříliš silné a mají šťavnatou příchuť připomínající orchideje, i když jimi není aromatizován.
[ Tchaj-pching chou-kuej ]

.: Tianmu Mountain ( Hora Tchien-Mu - Oko hledící do nebes ) :.
Plnou chuť tohoto čaje s mírně svíravou závěrečnou chutí, která však nepřevládá nad ostatními, lze připravit zalitím listů čaje na půl minuty, následným vylitím vody a opětovným zalitím čaje vodou a ponecháním louhovat dvě minuty.

.: Tianmu Qing Ting ( Zelený vrcholek Tien-Mu ) :.
Tento jemný čaj harmonické vůně a příjemné chuti je přímo požitkem pro čichové orgány.
[ Tchien-mu čching-ting ]

.: Yu Hua ( Dešťový květ ) :.
Dlouhé, zašpičatělé lístky "Dešťového květu" dávají po spaření nápoj svěží chuti, pobobně vyvážené jako u čaje Pi Lo Chun, ale jemnější.

.: Yunnan Green Needdle ( Junnanská zelená jehla ) :.
Jemný, příjemně svíravý čaj neutrální jemné chuti. Vyrábí se ze zelených pupenů se zašpičatelými vrcholky.
 


© 2004 - 2005 misa&tomek

info@orient.mysteria.cz