orient.mysteria.cz

.: menu :.

home

vodní dýmky
tabáky
čaje
čajovny
orientální kuchyně
fotky
bazar
víte že ...
odkazy
kontakty
návštěvní kniha
 



 


Japonské čaje


Japonské čaje mívají různou barvu od zemitě hnědé až po nádherně sytě zelenou. Hnědá je typická pro pražené čaje typu Hojicha a jiné čaje, které se vyrábějí ze starších, křehčích lístků, zelenou barvu mívají čaje z jemných lístků či pupenů typu Sencha a Gyokuro.

.: Výroba čaje Gyokuro :.
Japonské zelené čaje, zejména Gyokuro, jsou výrazně tmavě zelené. Jejich barva se zintenzivňuje zakrýváním keřů černou látkou nebo bambusovými roletami, neboť při zastínění před slunečním světlem rostliny produkují více chlorofylu. Gyokuro se pak obvykle strojově napařuje a zahřívá v sušičce. Nato se, rovněž strojově, odstraňují řapíky. Aby měl elegantní strukturu "borovicových jehliček", lístky se na závěr typickým způsobem svinují.

.: Výroba čaje Matcha :.
Nejjemnější Matcha se vyrábí z čaje Gyokuro. Při zpracování čaje Matcha se pouze vynechá typické svinování. Místo toho se lístky semelou na hedvábný, světle zelený prášek.

.: Výroba čajů Sencha a Bancha :.
Japonské čaje pěstované na otevřených plantážích jako například Bancha a Sencha se strojově napařují a svinují, pak se, rovněž strojově, suší a třídí a na závěr se z nich strojově vybírají řapíky a úlomky.

.: Bancha ( Pozdní sklizeň ) :.
Jedná se o méně kvalitní, běžný čaj, tmavý a hrubý. Obsahuje starší lístky a často se mísí s čaji, obsahující i stonky a řapíky. Nápoj Bancha má mírně svíravou a žlutavou barvu. Po vychladnutí je hořký.
[ Banča ]

.: Fukuijyu :.
Důležitým znakem tohoto praženého čaje s lesklými zelenými lístky je světlá barva nápoje a sytá, plná chuť, které dlouho přetrvává v ústech.
[ Fukuidžu ]

.: Genmaicha ( Čaj s neleštěnou rýží ) :.
Tento nápoj je směsicí čaje Bancha nebo jiného středně kvalitního zeleného čaje, pražené kuřice a smažených, loupaných rýžových zrn. Je to nápoj jednoduché, ořechové chuti, který se výborně hodí k typickým japonským jídlům. Není to vynikající ani jemný čaj, ale není drahý. Spíše se jedná o běžný, ale zajímavý nápoj, vonný a chuťově uspokojivý.
[ Genmaiča ]

.: Gyokuro ( Perlová rosa ) :.
Jedná se o prvotřídní "vznešený" zelený čaj vyrobený z jednotlivých pupenů, které se sbírají pouze jednou ročně, takže výsledkem je menší produkce. Čajovníky se počátkem jara na tři týdny zastiňují, aby bylo v lístcích více chlorofylu. Lístky se trhají asi dva týdny po odkrytí. Jsou malé, měří necelý centimetr a jsou neobyčejně vonné a měkké. Jsou-li jen měkce spařeny, poskytují "hebký", světle zelený nápoj. O tomto čaji se říká, že jsou to "dějiny, filozofie a umění v jediném šálku". Je to nejlepší japonský zelený čaj. Sušený a namletý je základem čaje Matcha.
[ Gjokuró ]

.: Hojicha ( Jemně pražený čaj ) :.

Jedná se o čaj druhu Bancha, jemně pražený, takže má ořechovou chuť. Není to čaj "znalců", ale je to zajímavý každodenní čaj, který se dobře hodí k japonským jídlům. Barva nápoje je žlutohnědá a chuť kouřová. Nejlepší je horký, neměl by se podávat studený. Je slabý a má nízký obsah kofeinu.
[ Hódžiča ]

.: Kokeicha ( Špagetový čaj ) :.
Tento čaj se vyrábí litím pasty z čaje Matcha a vody přes dřevěné děrované prkénko, při němž vznikají jakési čajové provázky.

.: Matcha Uji ( Pěna z tekutého nefritu ) :.
Tento práškový čaj z regionu Udži nabízí nefritově zbarvený nálev svíravé chuti.
[ Mačča Udži ]

.: Sencha :.
Průměrně kvalitní Sencha je určen ke každodennímu pití. Jeho velké listy nabízí čirý nálev a typickou lahodnou chutí a je bohatý na vitamín C.
[ Senča ]

 

© 2004 - 2005 misa&tomek

info@orient.mysteria.cz