orient.mysteria.cz

.: menu :.

home

vodní dýmky
tabáky
čaje
čajovny
orientální kuchyně
fotky
bazar
víte že ...
odkazy
kontakty
návštěvní kniha
 



 


Pochoutky z čajoven


Recepty nám vypracovala Martina Hamidová - martina.hamidova@orientforyou.info


KUSKUS


Suroviny:
hrnek kuskusu
lžíce arabského koření
lžička olivového oleje
trocha balkánského sýru
sterilovaná kukuřice
sterilovaný hrášek
sterilované fazolky
rajče
zelený okurek

postup:
Kuskus nasypeme do misky, promícháme s arabským kořením a zalijeme vřelou vodou s olivovým olejem. Počkáme asi 3 minuty, dokud kuskus nezměkne a nenasaje všechnu vodu. Potom řádně rozmícháme aby se nelepil. Posypeme nakrájeným balkánským sýrem a ozdobíme zeleninou.

Kuskus můžeme připravovat také na sladký způsob s ovocem a šlehačkou.

Baba ghannoug –   LILKOVÉ PYRÉ S TAHÍNOU

 

Suroviny:
1 středně velký lilek

3 lžíce tahíny

2 lžíce bílého jogurtu

1 1/2 lžičky vylisovaného česneku

3 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce olivového oleje

sůl            
pepř
petrželka na zdobení
kolečka citrónu na zdobení

 

Postup přípravy:

Lilek omyjeme, osuším a po stranách trošku nařízneme. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme 30-40 minut. Poté počkáme až vychladne. Oloupeme ho a vyndáme semínka. V míse rozmačkáme lilek vidličkou na kaši. Přidáme tahínu, jogurt a česnek. Dobře promícháme. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Naaranžujeme na servírovací talíř, lžící uhladíme povrch lilkové pasty, pokapeme olivovým olejem. Můžeme ozdobit nasekanou petrželkou a plátky citrónu.

HUMMUS BI-L-TAHINA - HUMMUS S TAHÍNOU

Suroviny:
1 hrníček cizrny
1 hrníček tahínové omáčky (viz níže)
1 lžíce citrónové šťávy

Na ozdobení:
petrželka
měsíčky citrónu
mletá chilli paprika
olivový olej

Postup přípravy:
Namočíme cizrnu přes noc. Scedíme, zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do změknutí asi 1 hodinu. Scedíme. Dáme stranou vrchovatou lžíci cizrny na pozdější dekoraci a rozmačkáme nebo rozemeleme zbytek. Přidáme tahínovou omáčkou a citrónovou šťávu a vymícháme do husté pasty. Postříkáme olivovým olejem a ozdobíme cizrnou, kterou jsme si dali stranou. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou, mletou chilli paprikou a ozdobíme měsíčky citrónu.

TAHÍNOVÁ OMÁČKA

Suroviny:
½ hrníčku tahíny – sezamové pasty (koupíme v obchodech s orientálními potravinami, Carefouru)
1 hrníček voda
šťáva z 1 většího citrónu (nebo ze 2 menších)
4 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu (cuminu)
sůl dle chuti
pepř dle chuti

Postup přípravy:
Tahínu, vodu, utřený česnek, citrónovou šťávu a římský kmín dáme do mixéru a mixujeme tak dlouho dokud se tyto všechny ingredience nespojí v hutný krém. Dle chuti můžeme přisolit.

Takto připravený dressing z tahíny vydrží zakrytý v ledničce minimálně týden.

Recepty nám vypracovala Martina Hamidová - martina.hamidova@orientforyou.info
 


© 2004 - 2005 misa&tomek

info@orient.mysteria.cz