orient.mysteria.cz | |||||||||||||||||||
|
![]() Obyčejní lidé jedli ryby a drůbež. Při zvláštních příležitostech si dopřáli ovci nebo kozu. Ale vzhledem k tomu, že pastviny byly málo dostupné a tudíž toto maso drahé, tak ho většina lidí jedla jen při slavnostních příležitostech. Egypťané ukládali jídlo do kameninových hrnců a spíží. Ryby a maso byly speciálně upravované pro uskladnění. Jednou z metod bylo solení. Další třeba sušení, kdy ryba byla zavěšena na slunném místě. V běžných rodinách vaření obstarávala hospodyně, ale větší domácnosti zaměstnávaly služebnictvo pro práci v kuchyni a vařil šéfkuchař - obvykle muž. Egypťané měli pece, a uměli péct a smažit. Ale měli jen málo kuchyňského náčiní: paličky, hmoždíře a síta. Jak už bylo napsáno, egyptská kuchyně v sobě spojuje mnoho vlivů, což ostatně při její poloze a historii není zvláštností. Své stopy tu zanechaly arabská a turecká kuchyně, místy se dá vystopovat i anglický a francouzský vliv. Většinu z těchto vlivů Egypťané přijali, aby je vzápětí přetvořili ke své chuti. Tak se například na klasickém egyptském stole setkáte se špagetami a ostatními druhy těstovin, chuť je ale vzhledem k používanému koření velmi odlišná od toho, co bychom očekávali. Tato kuchyně kombinuje maximální množství sušeného i čerstvého koření, k nejoblíbenějším patří cumin (aromatičtější kmín, odlišný od evropského vzhledem i chutí), černý pepř, chilli, kurkuma, koriandr, šafrán, hřebíček, zázvor, sezam, z bylinek je to petržel, máta a kopr. Všední jídlo je většinou bezmasé, ale vydatné. Dnešní kuchyně vychází z bohatých zdrojů zeleniny, která je základní součástí každodenního jídelníčku Egypťana. Bez salátu z čerstvé zeleniny (salata chadra) se neobejde žádné egyptské jídlo. Typickými egyptskými pokrmy jsou ta´méja (karbanátky z bohů, zeleniny a koření), fúl midammis (vařené boby), salatit tahina (ochucená sezamová omáčka), košarí (směs těstovin, rýže a čočky s pikantní omáčkou a smaženou cibulkou) a mnoho dalších. Královnou egyptské kuchyně je mahší (plněné zelné nebo vinné listy, plněné papriky, lilky nebo cukety). Stůl prostřený k jídlu musí zahrnovat pestrou nabídku teplých či studených pokrmů, díky jejichž množství a rozmanitosti se každý chod stává hostinou. Lidové restaurace nabízejí egyptská jídla s egyptským chlebem (´éš baladí). K oblíbeným jídlům patří ryby a mořské plody. V turistických oblastech mají restaurace na jídelním lístku vedle pokrmů egyptské kuchyně středomořskou, zejména libanonskou, tureckou, řeckou a italskou. čerpáno z: http://dadala.hyperlinx.cz |
|